saat

15 Mayıs 2016 Pazar

MOBİL OYUNLAR



Eskiden mobil oyun diye bir sektör daha yokken telefonunda oyun var mı diye sorulurdu. Ardından Java destekli telefonlar çıkınca internetten oyun indirme özgürlüğüne sahip olduk. Bu sektörün aslında ne kadar büyümeye açık olduğunu farkeden oyun üreticileri daha serbest işletim sistemlerinin telefonlarımıza girişi ile adeta yeni bir çağa geçiş yaptılar. Symbian ve Windows CE derken Android ve iOS çıktı ve dananın kuyruğu burada koptu. Mobil oyunlardan ilk defa bu sıralarda ciddi ciddi bahsedilmeye başlandı ve sorunlar da böyle başladı.
1- Şarjı bir gün bile dayanmayan telefonlar
Mobil oyunlar bu süreçte o kadar yürüdüler ki önünü alamadık. Bir yerden sonra telefonlarımız oyun makinelerine dönüştü. Bunun sonucunda da elimizden düşürmediğimiz telefonlarımızın pilleri bir yerden sonra beyaz bayrağı çektiler. İlk başta telefonlarımızın pilleri güç bela bir gün dayanırken, zamanla içerisinde o kadar bile dayanmamaya başladı. Bunun sebebi ise pillerin her şarj döngüsünü tamamladıklarında ömürlerinden kaybetmeleriydi.
2- Birbirinin aynısı, özgünlükten uzak oyunlar
Oyunların sayısı arttıkça üreticilerin de fikirleri tükenmeye başladı. Sonuç olarak da birbirinin aynısı oyunları çevirip çevirip bizlere sunmaya başladılar. Herhangi bir oyun piyasada tutulduğu an kopyaları hemen gelmeye başlıyor. Dolayısıyla orijinal bir fikir geldiği zaman aradan sıyrılması zor olmuyor. Bu bizim için iyi olduğu kadar aynı zamanda da kötü bir durum.
3- Üç dört lira derken kabarıp giden kredi kartı ekstreleri
Oyunların açıklamalarında Uygulama içi satın alma (In-App Purchase) yazıyorsa orada durup bir düşünmeniz gerekiyor. Bu sorunu oyunu oynamaya başlayınca çok daha iyi bir şekilde fark etmeye başlayacaksınız. Bir şeyler satın almadığınız sürece yerinizde sayacaksınız. Oyun sizi 1-2 TL de olsa bir şeyler satın almaya zorlayacak. İlk başta tamam sorun değil bu kadardan diyecek ama oyuna alıştıkça daha çok para harcayacaksınız. Ayın sonu geldiğinde o 1-2 TL'lerin 50-60 TL olduğunu göreceksiniz ve iş işten geçmiş olacak.
4- Sokakta önüne bile bakmadan yürüyen insanlar
Mobil oyunlar basitlik ve bağımlılık yaratma konusunda o kadar ileri gittiler ki insanlar artık tüm dikkatini vermeden bile bu oyunları oynayabiliyorlar. Bunun sonucu olarak da sokakta yürürken bir telefonunun ekranına bir de yola bakan ve caddede karşıdan karşıya geçmeye çalışan insanları görmeye alıştık. Fakat alışmış olmamız bu insanların kazalara davet çıkardıkları gerçeğini değiştirmiyor.
5- 8-Bit görüntülü oyunlar
İlk başlarda bu oyunlar gerçekten hepimize değişik gelmişti ve gerçekten de başarılıydılar ama her oyun yapacağım diyen bu hileye başvurmayı denedi. Bunun sonucunda da uygulama marketler 8-bit oyunlarla doldu taştı.