saat

16 Nisan 2016 Cumartesi

Osmanlının Kuruluşu

Beylik öncesi dönem

Moğol saldırıları sonucu Kayı soyundan Kaya Alp'in oğlu Süleyman Şah, Horasan'dan 50.000 kişi ile Erzincan ve Ahlat yakınlarına 1224 yılında gelerek buraya yerleşmiştir. Yedi yıl sonra bu boy Fırat Nehri yatağını izleyerek Halep üzerinden Horasan'a dönmek istedi; ancak Caber Kalesi önlerinde Süleyman Şah atıyla suya düşerek öldü. Bu olay, onun emrindeki ailelerin dağılmasına yol açtı. Bazı aiӀeӀer Suriye'de kaldı, bazı aileler ise Anadolu içlerine ilerledi.
Süleyman Şah'ın dört oğlu vardı; Sungur Tekin, Gündoğdu, Dündar ve Ertuğrul. Bunlardan ilk ikisi Horasan'a döndü, diğer ikisi ise yanlarında yaklaşık 400 aile ile Erzurum civarına gitti ve Sürmeli Çukur Ovası'na yerleşti. Bunlardan bir bölük ise Pasin Ovası'na yerleşti.
Dündar ve Ertuğrul, emrindeki ailelerӀe batıya ilerlerken iki ordunun savaşına rastladı. Bu iki ordudan güçsüz olarak gördüklerine yardım etmeye karar verdiler. Bu karar onların ileriki yaşamlarını oldukça etkiledi; çünkü güçsüz olup onların yardımıyla savaşı kazanan taraf Anadolu Selçuklu ordusu, düşman ise bir Moğol ordusuydu. Ertuğrul, bu yardımı sayesinde Selçuklu sultanı III. Alaeddin Keykubat ile tanıştı ve onu koruyucu olarak tanıyıp elini öptü. Sultan da ona hediye olarak Domaniç ve Ermeni dağlarını yaylak, Söğüt yakınlarındaki ovayı da kışlak olarak verdi.
Ertuğrul'un ailesi oraya vardığında Kütahya'nın kuzeyindeki Karacahisar mevkiinde Rumlar yaşıyordu. Ertuğrul bu Rumlar tarafından rahatsız edilince Alaaddin'den sefer için izin istedi ve sefer yapıp bölgeyi aldı. Zafer haberini Eskişehir'de alan III. Alaeddin Keykubat, Eskişehir'in adını "Sultanönü"'ye çevirdi ve Ertuğrul Gazi'ye verdi
Ertuğrul Gazi'nin ise üç oğlu vardı; Osman, Gündüzalp ve Savcı. Bunlardan en küçüğü olan Osman, 1258 yılında doğdu. Bizans tekfurlarına karşı seferlerde bulundu ve bir savaşçı olarak nam saldı.

Beyliğin kuruluşu ve genişlemesi

Osman Gazi


Osman Gazi vefat ettiğinde beyliğin durumu. (1326)
Babasının ölümü üzerine 1281'de aşiretin başına geçen Osman Gazi, 1284'te Bizanslılara ait olan Kulaca Hisar'ı ele geçirdi. İlerleyen yıllarda fetihlerine devam etti; 1288'de Karacahisar'ı, 1298'de Bilecik'i fethetti. 1299'da, III. Alaeddin Keykubad'ın kaçmak zorunda kalması ile Anadolu Selçuklu Devleti yöneticisiz kaldı. Bunun üzerine aynı yıl bağımsızlığını ilan etti. (Bu tarih, birçok tarihçi tarafından beyliğin kuruluşu olarak nitelendirildi fakat Halil İnalcık, kuruluşun 1302 yılında gerçekleşen Koyunhisar Muharebesi ile gerçekleştiğini öne sürdü. 1301'de Yenişehir'i ele geçirdi ve 1302'de Bizans ile yapılan ilk silahlı çarpışma olarak bilinen Koyunhisar Muharebesi'ni kazandı. 1321'de Mudanya ele geçirildi; 1326'da,Bursa Kuşatması sırasında vefat etti. Şehir, vefatından sonra fethedildi. Yerine, oğlu Orhan Bey geçti.
Osman Gazi, Anadolu'da faaliyet gösteren meslek teşkilatı Ahiler'in desteğini aldı ve teşkilatın lideri Şeyh Edebali'nin kızı ile evlendi. Ayrıca diğer Türk beylikleri ile mücadeleden kaçındı ve sınırlarını Bizans toprakları yönünde genişletti.

Ekran Kartının Tarihi

MDA (Monochrome Display Adapter) : 
  • İlk üretilen kişisel bilgisayarların ekran kartı standardıdır.
  • Yalnızca ASCII karakterleri gösteren bir karttır.
  • 80 sütun (karakter) ve  24 satır görüntüleyebiliyor.(80 X 24 )
  • 4Kb Video Ram’i bulunmaktadır .
CGA (Color Graphics Adapter)  : 16 renk gösterebilen 64Kb video ram’i olan renkli bir ekran kartıdır. MDA ekran kartlarından sonra piyasaya çıkmıştır.
Özellikleri : 
  • 16 renk gösterebilen 64Kb video ram’i olan renkli bir ekran kartıdır.
  • Programlar artık ekrandaki herhangi bir pikseli kontrol edebiliyorlardı.
  • İlk grafik kart 320 X 200 çözünürlükte çalışır.
  • Her piksel için 1 bit gerekiyordu. yani : 320×200=64.000 BIT=8.000 BYTE demekti.
EGA (Enhanced Graphics Adapter):  CGA’nın bir üst versiyonu olarak tanıtılmıştır.
Özellikleri : 
  • 16 renk gösterebilen 16Kb ile 256 Kb arasında Video Ram’i olan bir ekran kartıdır.
  • 640×350 çözünürlükte çalışır.
  • 4 bit (16 renk) renk derinliğinde çalışır.
  • 9 pinli bir konnektor çıkışı vardı.
PGA (Prefessional Graphics Array) : 3D Döndürme desteği vardı.Bu ekran kartından sonra gelişim süreci baya hızlanmış ve bugün ki ekran kartlarının oluşmasını sağlamıştır.
VGA (Video Graphics Array)  : Çok yüksek performanslı bir ekran kartı sistemidir
Özellikleri: 
  • En önemli özelliği monitöre analog sinyaller göndermesidir.
  • Bunun için dijital-Analog çevirici bir devre olan DAC monte edilmiştir.
  • Kendi üzerinde ayrı bir Video Bios’u da vardır.
  • 640×480 çözünürlükte çalışır.
  • 4 bit (16 renk) renk derinliğinde çalışır.
SVGA (Super VGA) : Şu anda piyasaya kullanılan kart türüdür
Özellikleri: 
  • 1280×1024 Çözünürlükte çalışır.(Yeterli RAM olduğunda)
  • Çözünürlükte 16.7 milyon rengi destekler.