Nedir?
Başta Oracle firması olmak üzere bir çok firmanın desteğini alarak, Apache Yazılım Vakfı ve özgür yazılımcılar tarafından geliştirilerek kısa sürede büyük yol kateden OpenOffice programı, dünyanın en güçlü ve köklü programlarından biri olan Microsoft Office programının alternatifi olarak piyasaya sunuldu.
İlk başta Linux İşletim sistemi için geliştirilen daha sonra Windows İşletim sistemine uyarlanan bu açık kaynak kodlu program, imkansızı başararak milyonların tercih ettiği bir program olmayı başarabildi.
Peki, bu programı bu kadar başarı kılan neydi? Nasıl oldu da Microsoft gibi güçlü
ve piyasa önderi bir rakip karşısında bu kadar başarı olabildi?
Bu sorunun cevabı oldukça basit;
OpenOffice programı, bilgisayarınızda ihtiyaç duyabileceğiniz birçok aracı hem ücretsiz hem de çok başarılı bir şekilde size sunabiliyor.
OpenOffice programı sınırsız fonksiyona sahip bir kelime işlem aracı, hesap tablosu, sunu aracı, çizim aracı ve veritabanı işlemcisiyle “bu kadar da olmaz” dedirtebiliyor kullanıcılarına. Ve bu kadar hizmeti ücretsiz bir şekilde sınırsızca kullanabiliyorsunuz.
Bilgisayardaki bu ihtiyaçlarımızı uzun zamandır Microsoft’un geliştirdiği ve kullanıma sunduğu Microsoft Office programıyla karşılıyoruz. Hemen hemen dünyadaki bütün bilgisayarlarda yüklü olan Microsoft Office programının lisans ücreti istemesi kullanıcıları alternatif aramaya yöneltiyor. Microsoft Office programı oldukça kapsamlı ve başarılı bir program olmasına rağmen, ev ve iş yeri ayırmadan her kullanıcı için lisans alımını zorunlu kılması, programın mükemmelliğini gölgede bırakmaya yetiyor. Zaman zaman yaptığı kampanyalarla bu sıkıntının üstesinden gelmeye çalışan Microsoft, attığı bu adımların yetersiz olduğunun farkına varamıyor.
İşte, OpenOffice’in harika özelliklerinin yanına bir de Microsoft’un bu sert politikası eklenince zaten arayışta olan milyonlarca bilgisayar kullanıcısının OpenOffice yönelmesi hiçte zor olmadı.
OpenOffice’nin Özellikleri;
OpenOffice, boyut olarak oldukça küçük bir program. Kurulum dosyası yaklaşık 150 MB. İnanması güç ama bilgisayarda sadece 350 MB’lık bir yer kaplıyor. Resmi web sitesinden indirip kurulumunu yapmak 20 dakika gibi kısa bir süre alıyor. Kurulumdan sonra hiç bir işlem yapmadan direk kullanabiliyorsunuz.
Kurulumu yaptığınızda bilgisayarınıza şu modüller yükleniyor.
OpenOffice Calc —> Hesap tablosu
OpenOffice Write —> Yazım aracı
OpenOffice Impress —> Sunu aracı
OpenOffice Base —-> Veritabanı işlemcisi
OpenOffice Draw —-> Çizim aracı
Baktığımızda, Microsoft Office programından alışkın olduğumuz bütün araçların OpenOffice’in bünyesinde var olduğunu görüyoruz. İşin en güzel tarafı ise OpenOffice programını kullanabilmek için eğitim almamıza veya alışık olduğumuz kullanımın dışına çıkmamıza gerek olmadığıdır. OpenOffice, Microsoft Office programıyla kullanım olarak tamamen aynıdır. Yani, Microsoft Office Word’ü, Excel’i kullanabiliyorsanız aynı bilgilerle OpenOffice Write ve Calc araçlarını kullanabilirsiniz. Dosyalarınızı Microsoft Office ile oluşturmuş olmanız da hiçbir şeyi değiştirmiyor. OpenOffice programı ile bütün dosyalarınızı açabilir, aynı veya farklı formatta kaydedebilirsiniz. Dil desteği oldukça geniştir.
OpenOffice Calc (hesap tablosu) aracından örnek bir görüntü
OpenOffice Write (kelime işlem) aracından örnek bir görüntü
OpenOffice Impress (sunu) aracından örnek bir görüntü